Au revenit vremurile înfloritoare în Silicon Valley. Complexurile de birouri de pe Autostrada 101 sunt iar împodobite cu însemnele unor companii pline de speranță, aflate la început de drum. Chiriile cresc, la fel și cererea pentru case de vacanță de lux în stațiuni cum ar fi Lacul Tahoe, semn al îmbogățirii. Bay Area este locul în care a văzut lumina sectorul semiconductoarelor și companiile de calculatoare și internet care s-au dezvoltat pe baza acestora. Magicienii de acolo au scos la iveală multe dintre minunile care pun bazele unei lumi futuriste, de la telefoane cu ecran tactil la frunzărirea instantanee a marilor biblioteci și până la posibilitatea de a pilota o dronă de la mii de kilometri distanță. Revigorarea activității comerciale de aici începând cu 2010 sugerează că progresul continuă.
De aceea, poate părea surprinzător faptul că există oameni în Silicon Valley care cred că locul este în stagnare și că ritmul de inovare este de zeci de ani tot mai lent. Peter Thiel, fondatorul PayPal și primul investitor extern în Facebook, spune că inovarea în America este „undeva între comă și deces”. Inginerii din diverse domenii împărtășesc sentimente similare de dezamăgire, iar un grup mic, dar în creștere, de economiști, consideră că impactul economic al inovațiilor de astăzi pălește în comparație cu trecutul.
[...]
În general, inovațiile alimentate de puterea de procesare ieftină sunt înfloritoare. Calculatoarele încep să înțeleagă limbajul natural. Oamenii controlează jocurile video doar prin mișcarea corpului - o tehnologie care și-ar putea găsi în curând locul într-o mare parte din lumea afacerilor. Imprimarea 3D poate să creeze obiecte tot mai complexe și ar putea trece în curând la țesuturi umane și la alte materiale organice.
Un pesimist ar putea nega toate acestea, considerându-le de neconceput. Însă ideea conform căreia creșterea bazată pe tehnologie trebuie fie să continue fără oprire sau să se afle într-un constant declin, în loc de a fluctua, este în contradicție cu trecutul. Chad Syverson de la Universitatea din Chicago subliniază că, în perioada electrificării, productivitatea a crescut sinuos. Creșterea a fost lentă într-o perioadă de importante inovații în domeniul electric la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, pentru ca apoi să explodeze.